in SEO

Geografische locatie hosting heel belangrijk voor goede rankings

Een tijdje terug aan het werk, had ik voorgesteld om een website die wij zouden lanceren, te hosten in het land waarin wij de producten zouden verkopen (of de klanten zouden zoeken). Hierdoor ontstond er een hele discussie en uiteindelijk had ik als énige SEO belast met dat project, toch geen zin meer. Wat begin je toch met managers die het beter weten? Een zoektocht toen, naar ‘bewijs materiaal’ dat het echt mee helpt, leverde mij dit stukje op (van 30 januari 2008):

Server Geography – This isn’t necessarily a problem, but it is good to be aware that search engines do use the location of the web server when determining where a site’s content is relevant to from a local search perspective. Since local search is a major part of many sites’ campaigns and it is estimated that close to 40% of all queries have some local search intent, it’s very wise to host in the country (it’s not necessary to get more granular) where your content is most relevant.(bron)

Ondanks dat helemaal niet had geholpen (want wie is nu die ene Rand Fishkin?), wist ik wel dat de hosting locatie wel degelijk invloed had/heeft op de organic rankings van een website. Alleen kon ik geen zwart-op-wit bewijs vinden mijn managers ermee te kunnen overtuigen, bedoel van c’mmon, niet alle bedrijven zetten alles gewoon online voor het oprapen, aan sommige info kom je toch niet zo gemakkelijk online.

In die tijd was ik zelf ook al bezig m’n eigen blog te verhuizen naar een Nederlands hosting bedrijf. Toen het eindelijk was verhuist, zag ik een toename (and still growing) van +52% in Bezoeken, +39% in Paginaweergaves en +10% in Nieuwe bezoeken (zoals je dat hieronder kunt zien), voor de eerste 30 dagen t.o.v. de 30 dagen ervoor.

Als heel veel anderen, luister ik ook wat de heer M te zeggen heeft:

But please, please, please, be aware that there are some SEO’s out there who actually trust what you tell them, like I do

De locatie van je hosting helpt mee bij het bepalen van je positie in de natuurlijke zoekresultaten (organic rankings). Dit, doordat er ook wordt gekeken naar het ip-adres van je web server. Als je web server in Nederland is, heeft je website ook een ip van Nederland, dat werkt dan ook als een signaal voor Google om te bepalen of je website meer relevant is aan de gebruikers van dat land (en de mogelijkheid om het vaker te vertonen in de natuurlijke zoekresultaten). Het is sowieso niet de enige factor. Zo zijn er nog veel andere factoren, waaronder de extensie van je website (is het .nl, .de, .fr etc). (bron)

In een presentatie van Rand Fishkin (wie hem niet kent, mag zichzelf geen SEO noemen!), zien wij op sheet 32 dat het host ip-adres wel een factor is bij “Geographic ranking factors for country-specific targetting.”

Bekijk zijn presentatie hieronder.(bron)

Zie ook: Search ranking factors

Write a Comment

Comment

Anti-spam vraag:

  1. Interessant stuk Navin! Hier is nog niet heel veel over geschreven volgens mij( veel te weinig).
    Google gebruikt het IP nog voor best veel dingen. Ze gebruikt het bijvoorbeeld ook om de waarde van een link te bepalen. Onderlinge links van websites die gehost zijn op één server bijvoorbeeld, zijn minder waardevol dan wanneer website a vanaf server 1 naar website b op server 2 linkt.