in Coderen

Meer verkeer door interne zoekresultaten

Ik heb de laatste tijd ook hiermee zitten experimenteren, om te kijken wat voor invloeden het kan hebben op de rankings van een website. Ik weet, het is niet melkwit, maar who cares, right? Het gaat om de resultaat, om te weten hoe het werkt en wat voor negatieve impact het kan hebben op een site. Ik heb tot nu toe niet gemerkt of de desbetreffende website in rankings zou zijn gedaald, wel heb ik bezoekers mogen meten die van de “geoptimaliseerde trefwoorden zijn langs geweest.”

Hoe pak je dit aan?

Je hebt nodig:

  • Een lijst met trefwoorden waar je op gevonden wilt worden
  • Een opgepimpte zoekresultaten pagina
  • Een lijst van interne zoekresultaten

Een lijst met relevante trefwoorden samenstellen is niet zo ingewikkeld. Daarvoor kan de Google trefwoorden tool heel goed uitkomen. Een how-to ervoor kan je hier vinden:

De zoekresultaten pagina van je website moet je wel oppimpen. Joost schreef daar een tijdje terug een heel mooi artikel erover, n.l.:

Ik heb dat wat hij heeft beschreven, een heel klein beetje aangepast, waardoor de zoekresultaten nu binnen een H1 tag op de pagina verschijnen. Dus gewoon de search.php pagina open doen, zoeken naar: Search results (of zoekresultaten).

In de WordPress default thema ziet ie er zo uit:

<h2 class=”pagetitle”>Search Results</h2>

Dat vervang je met:

U zocht naar:<br /> <h1><?php the_search_query() ?></h1>

Verder vinden we op dezelfde pagina:

<h2 class=”center”>No posts found. Try a different search?</h2>

Dit gaan we vervangen met:

Geen resultaten voor:<br />
<h1><?php the_search_query() ?></h1><br />

Probeer een andere zoekopdracht?

Het kan ook best dat je de onderstaande code gaat moeten opnemen in je search.php als die er nog niet is:

<?php the_excerpt(__(‘Lees meer hierover’));?>

Dat zorgt er namelijk voor dat een deel van je artikel ook wordt vertoond in een interne zoekresultaat (mocht dat aanwezig en relevant zijn natuurlijk).

Ook een paar plugins gaan we nodig hebben. Deze zijn:

  • Search everything – hiermee kan je instellen zodat er ook binnen pagina’s, samenvattingen, bijlagen, concepten, reacties, tags en aangepaste velden worden gezocht. Ook kan je pagina’s en posts uitsluiten en zoeken binnen wachtwoord beveiligde pagina’s doet ie niet, ten zij je dat wilt.
  • Advanced Excerpt – hiermee kan je de “samenvatting” van je berichten iets wat vermooien – je weet wel, als je bijv. in je bericht een “read more” functie hebt toegevoegd. Je bezoekers krijgen dan op je website alleen een samenvatting te zien i.p.v. volledig artikel. Pas als hun op het “Lees meer” knopje hebben geklikt zien ze de rest. Nu kan je hiermee dus de samenvatting, aanpassen, zelf bepalen wat daar komt te staan, of hoeveel karakters etc.

Nu wij dus ons “zoekresultaten pagina” al hebben opgepimpt, moeten wij dus ervoor zorgen dat die wel wordt gevonden of dat er trefwoorden worden geïndexeerd. De lijst met trefwoorden die je al had gemaakt bij de eerder genoemde stap, moet je laten indexeren. (you do the math)

Als resultaat krijgen we nu dus bezoekers, die op een ander manier bij ons zijn terecht gekomen, gewoon via organic search results.

interne-zoekresultaten

Let wel dat G dit niet zo leuk vind. Zorg er dus voor dat je wel te bieden hebt aan de man waar die naar zoekt. Er zijn veel sites die dit al toepassen hoor, vooral websites die ondertiteling aanbieden, dan kan ik echt balen als ze niet hebben wat ik zoek. Daarom, gebruik alleen termen waar je wel wat aanhebt ;)

Write a Comment

Comment

Anti-spam vraag: