Misleidende tactieken om je gegevens te jatten door SEOrankmonitor

Vanavond zat ik zo een beetje een x aantal SEO tooltjes uit te proberen. Niet zo lang terug las ik op edwords.nl over een SEO rank monitor tooltje – een tool om je rankings in de gaten te houden dus. Ook kan je op z’n blog lezen waarom rankings waardeloos zijn.

Zo een twee weken nadat Eduard over dat tooltje had geschreven, zag ik een item op Roy z’n blog over dat zelfde tooltje, ook daar een review. Blijkbaar is het een vriend die de tool verkoopt.

Vanavond besloot ik dus om rustig die site door te nemen, en mezelf te registreren. Ik las namelijk dat je een periode na registratie, gratis gebruik kon maken van de site en alle functies, zodat je daarna zelf kan besluiten of je ermee wilt “sticken.”

Wat ik tijdens de registratie ondervond, ervaar ik als misleidend. Daarbij stelen ze ook nog je privé gegevens, zoals naam en e-mail, door voor te doen, dat je daarna een account hebt, maar daarna wordt er nog een formulier in je gezicht gesmeten, waar je je Paypal gegevens moet invoeren. Heerlijk. Als je dan afhaakt, hebben ze jou e-mail plus naam gegevens al binnen, die achteraf gebruikt kan worden voor marketing spam. Volg de screenshots hieronder en laat je mening maar in de reacties.

Screenshot #1 een onschuldige “probeer het gratis formulier”

Nadat je erop heb geklikt, kom je op pagina 2, met een prijslijst, waar je zou denken dat je wordt gebracht naar een registratieformulier. In een prijslijst zijn we op dat moment namelijk niet geïnteresseerd. Screenshot #2 prijslijst

Zoals je daarin kan zien, alleen als je goed gaat lezen, zie je daar staan “Free 30 days Trial”, anders zie je dat over het hoofd. Maar goed, we gaan verder. We nemen aan dat we het willen uitproberen en geen pro versie nodig hebben. We klikken op de “Basic Package”, na ons 2de klik, belanden we nu op een 3e pagina.

Screenshot #3

Dus ondanks dat je voor een basispakket had gekozen, vinkt het automatisch de duurdere Pro versie voor je aan. Dus nogmaals een klik daar en een x aantal velden invullen. Daarna zou je denken dat je gaat klikken op CREATE MY ACCOUNT en een account zou hebben. Dan heb je het GLAD mis. Je krijgt daarna pagina 4 op je bord. Je Paypal gegevens hebben ze ook nodig :) dat konden ze natuurlijk niet op pagina 3 zetten, nee, want dan zou je misschien niet zijn begonnen aan de registratie procedure en je naam en e-mail opvissen zo, is dan erg ingewikkeld.

#screenshot 4

Daar ben je dan weer een x aantal klikjes kwijt. Alhoewel de site door het gehele registratie proces ‘FREE’ staat te schreeuwen, blijkt dit toch niet waar te zijn. De bovenstaande service, die niet gelinkt is vanuit dit artikel, raad ik niet aan. Slechte user experience :)

Ben je toch opzoek naar een SEO tool? Raadpleeg deze pagina:

O, en wil je een pagina zien die geen gegevens van je steelt en jij je normaal binnen één klik kan registreren? Probeer deze pagina:

If you enjoyed this post, make sure you subscribe to my RSS feed! Relevante items
This entry was posted in SEO. Bookmark the permalink.

10 Responses to Misleidende tactieken om je gegevens te jatten door SEOrankmonitor

  1. Ja ik had dezelfde ervaring met deze website. Toen ook besloten om niet verder te gaan en dus ook niet de 30 dagen proef te gebruiken.

    Maar kan me heel goed voorstellen dat ze zo een x-aantal klanten binnen krijgen die “per ongeluk” het verkeerde hebben aangeklikt of niet op tijd hun 30 dagen proef abonnement hebben geannuleerd.

  2. Roy says:

    Sorry, maar dit slaat nergens op. Het heeft niets met jatten van gegevens te maken. Ik kan me voorstellen dat je dit geen fijne manier van werken vindt, maar als je besluit het te blijven gebruiken is dit wel de enige manier om continuïteit te garanderen.

    Je moet het helemaal zelf weten, maar dit is echt een overtrokken reactie en bijna sneue poging tot link bait…

  3. Ik ben het eens dat het niet chique is, ik was zelf ook afgekapt bij de paypal gegevens, zoals Bjorn.

    Echter… ik heb geen spam ontvangen sinds die tijd, dus het lijkt dat ze met mijn gegevens niets gedaan hebben. Of ik heb per ongeluk het verkeerde e-mailadres opgegeven, dan had ik mazzel! Anderen wel spam ontvangen?

    Hoe dan ook, ben het met Roy eens dat ze zelf de funnel mogen bepalen. Gezien ik geen spam heb ontvangen, vind ik er ook niet zoveel mis mee.

  4. Navin Poeran says:

    Yo Roy,
    Gaan we je buddy verdedigen door dit een sneue poging tot link bait te noemen? Op screenshot #2 kon er natuurlijk een “NEXT” staan, zodat het duidelijk is dat je nog een formulier krijgt, maar dan zouden ook zeer waarschijnlijk minder mensen gaan registreren.

    @Mark tja, je had toch niet verwacht dat die spam mailtjes hun leukste logo zou hebben?

  5. Corné says:

    Ik heb me niet geregistreerd vanwege het rare proces. De funnel kan dus zeker verbeterd worden. Ik denk dat ze dat meer geld oplevert dan op deze manier ‘per ongeluk’ iets extra’s te verkopen.

    Ik moet erbij zeggen dat ik ook geen spam heb ontvangen.

  6. Roy says:

    Ik hoef hem niet te verdedigen, ik weet dat heel veel tools zo werken, en ik weet dat ik zelf ook niet snel geneigd ben om zo’n trial te doen. Het is je goed recht om kritisch te zijn, dat ben ik ook, maar onzin over gegevens stelen, kan ik gewoon niet waarderen. Je doet aannames die niet hard te maken zijn en die ook gewoon nog niet zijn voorgekomen (bij mijn weten).

    Verder heb ik de algemene voorwaarden niet bekeken en jij volgens mij ook niet, want dit soort zaken behoren gedisclosed te worden.

  7. Navin, dat Eduard en ik er over geblogd hebben is niet raar: OrangeValley werkt samen met SEO Rank Monitor voor de promotie en verdere ontwikkeling van de tool. Ik ben dan ook behoorlijk gekrenkt door de toonzetting van je bericht: we zullen de gegevens die we van je krijgen nooit misbruiken, en hebben dat ook niet gedaan.
    Wat je in deze post doet noem ik dan ook eerlijk gezegd gewoon laster. We stelen namelijk niks, als jij gegevens invult geef je die aan ons.

    Je geeft wat feedback waar we wel wat mee kunnen, vooral over het aanvinken van het verkeerde pakket, daarvoor onze dank. We vereisen inderdaad een PayPal subscriptie, met reden: anders moeten we als jij over een maand de dienst wil houden DAN vragen om je gegevens, als je die dan niet snel genoeg geeft moeten we je account weg gooien, dat zou in mijn ogen pas een slechte user experience zijn. Overigens schrijft die PayPal subscriptie pas na een maand iets af en kun je die PayPal subscriptie zelf gewoon weer cancellen als je binnen een maand besluit te stoppen, dus het is wel degelijk FREE de eerste maand.

    Het is duidelijk dat we her en der in het proces wat dingen moeten verduidelijken, daar was ik echter liever op een wat vriendelijkere manier op geättendeerd.

  8. Hoi Navin,

    ondanks dat ik niks meer heb gehoord na mijn reactie wilde ik nog wel even van onze kant een update geven, wij hebben naar aanleiding van de feedback in je post de volgende wijzigingen doorgevoerd:

    Signup: create my account buttons zijn gewijzigd naar “next step”
    Pricing: bij het klikken op basis wordt nu wel juiste pakket geselecteerd.

    Onze privacy policy, die zegt wat wij met jouw data doen en bewijst dat de dingen die je daar over schrijft niet waar zijn, is altijd actief geweest.

    Dank voor die feedback, zoals je ziet heb je ons met dat deel van je verhaal wel verder geholpen!

    Groet,
    Joost

  9. Navin Poeran says:

    Hi Joost,
    Ten eerste, waarom zou ik geloven wat in je privacy staat? En ten tweede, bijna iedereen die hier een reactie heeft gelaten, heeft gezegd halverwege te zijn afgehaakt tijdens het registreren. Dat geeft al dus aan dat het systeem onbetrouwbaar was :)

    Maar leuk te horen dat het nu is veranderd.

    Als ik zelf al op de site ben geweest en dit hebt vast gelegd, zal ik deze post dan even updaten.

    Sorry btw voor de late reply van mijn kant uit, wou geen comment-oorlog.

  10. Navin Poeran says:

    Hallo Joost,
    Ik heb daarnet even gekeken op de site. Enige wat veranderd is, alleen de pakket dat het de juiste veld aanvinkt en niet eentje voor jou van tevoren selecteert.

    De button zoals jij aangeeft dat het veranderd is naar “next step”, is nog altijd hetzelfde gebleven zoals je dat ziet in het bovenstaand artikel, afbeelding #3.

    iig, succes met de site.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong> <pre lang="" line="" escaped="">

Anti-spam vraag: